ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση της ανασκαφικής έρευνας στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας

Written by aeginalight

Η επιστημονική ομάδα Aigina Harbour City Project σας προσκαλεί τo Σάββατο 9/7 στις 8 μμ στον κήπο του Λαογραφικού Μουσείου όπου θα παρουσιαστεί η συστηματική γεωαρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται από το 2019 στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας.

Πρόκειται για μια έρευνα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου AixMarseille της Γαλλίας, υπό την αιγίδα της UNESCO (έδρα ενάλιας και παράκτιας αρχαιολογίας), που διεξάγεται με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό τη Διεύθυνση της Δρ Π. Καλαμαρά και του Δρ J-C. Sourisseau, με πολυπληθή διεπιστημονική ομάδα. Συνεργάτες της έρευνας είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, Πελοποννήσου, Καποδιστριακό Αθηνών, Mainz (Γερμανία), το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, καθώς και τα ερευνητικά κέντρα Centre Camille Jullian (AMU-CNRS) της Γαλλίας, Ινστιτούτο Μεσογειακής Αρχαιολογίας ARKAIA (AMU) και το Ίδρυμα ARPAMED.

Η Αίγινα ήταν μία ναυτική υπερδύναμη που κυριάρχησε στις θάλασσες του αρχαίου ελληνικού χώρου, και πέραν αυτού, κατά την αρχαϊκή περίοδο. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα μας προσφέρουν μαρτυρίες μιας ευημερούσας ναυτικής κοινωνίας και μιας πόλης που η ακμή της συνδέεται διαχρονικά με τα δύο λιμάνια της. Μπροστά από την σύγχρονη πόλη της Αίγινας, τόσο στην ακτή όσο και κάτω από τη θάλασσα, υπάρχουν πολυπληθή κατάλοιπα των αρχαίων εμπορικών και πολεμικών λιμενικών εγκαταστάσεων: Ένας οχυρωμένος πολεμικός λιμένας με νεώσοικους, ένα εμπορικό λιμάνι, κυματοθραύστες και κωνικοί λιθοσωροί αποτελούν μέρος ενός περίτεχνου και πολλαπλών χρήσεων λιμενικού συμπλέγματος που αποτελεί στο σύνολό του προστατευόμενο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο.

Πού βρίσκονταν τα λιμάνια της αρχαίας Αίγινας;  Τι είναι οι «ξέρες» που βλέπουν οι κολυμβητές στην παραλία της Αύρας; Πού ήταν και πώς λειτουργούσε ο ναύσταθμος του στόλου των τριήρεων της ναυτικής αυτής υπερδύναμης; Σε τι χρησίμευαν τα κτίσματα που διακρίνονται στην παραλία της Κολώνας; Πόσο μεγάλη ήταν η πόλη-κράτος στην εποχή της ακμής της; Μέχρι πότε εξακολουθεί να υπάρχει μια ακμαία πόλη στην περιοχή; Πόσο έχει αλλάξει το παράκτιο τοπίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα φιλοδοξεί να απαντήσει το ερευνητικό πρόγραμμα Aigina Harbour City Project με την παράκτια και υποβρύχια ανασκαφική έρευνα και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων αποτύπωσης και γεωαρχαιολογικής μελέτης.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται ενεργά από τον Δήμο Αίγινας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και την Saronic Ferries.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.


About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.